Ayna Bir Evren: Metaverse

 

Metaverse terimi, ilk kez 1992 yılında Snow Crash (Kar Kazası) adlı bilimkurgu romanında Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından kullanıldı. Buna göre metaverse; universe denilen içinde yaşadığımız evrenin ve gerçekliğin ötesinde, sınırları hayal gücü ile belirlenen, inşasına çoktan başlanmış yansıma bir kurgusal evreni tanımlıyordu.

 

Kripto paralar, NFT coin’ler ve dijital sanat eserleri, AR / VR uygulama ve oyunlar derken zaten içine yavaş yavaş girdiğimiz bu evrenin adını 2021 yılında daha çok duyar olduk. Bunun iki nedeni vardı.

 

Pandemiyle Dijital Dönüşüm

 

İlkini kullanıcı tercih ve yönelimleri belirledi. Özellikle pandemi sürecinde günlük yaşantımız daha dijital bir hâl aldı. Bu dijital değişime yön veren; çocuk (3-11 yaş), ergen (12-17 yaş) ve genç (17-25 yaş) kullanıcılar bilgisayar, cep telefonu ve tablet başında daha çok vakit geçirmeye, gerçek dünyadan daha sık kaçmaya ve sanal evrende daha tatminkâr arayışlar edinmeye başladılar. Uygulama ve oyunların kurgulamış olduğu mekân ve nesneler onlara yetmemeye başladı. Onlar da kendi nesnelerini üretmeye, kendi mekânlarını inşa etmeye başladılar.

 

Hatta AR/VR teknolojileri ile içine girdikleri bu evrene, kendilerini de taşıdılar. 2020 yılında bir oyundaki rap konserine 12 milyon kişi avatar’ı ile katıldı. Geçtiğimiz aylarda bir NFT eser, yani bir dijital fotoğraf (jpeg) dosyası 69 milyon dolara satıldı. Satın alan gençler, yakın bir zamanda sanal bir sergi salonunda eseri sergileyeceklerini de açıkladılar.

 

Gucci gibi moda ve giyim markaları satın aldığınız bazı ürünlerin sanal evrende de kullanılabileceği teknolojiler geliştirmeye başladı. Yani siz avatar’ınızla bir konsere giderken gerçek hayatınızdaki markalar da size eşlik edebilecek. Metaverse, sadece bizi misafir etmeyecek anlaşılan; bize ait şeylerin de birer yansıması olacak. Ayna bir evren…

 

Teknoloji Devlerinin Yeni Yatırım Alanı

 

İkincisi ise Facebook gibi büyük firmaların metaverse’e milyarlarca dolar yatırımı yıllar önceden yapmış olması. Örneğin Facebook, VR firması olan Oculus’u 2 milyar dolara 2014 yılında satın aldı ve bu ürünü sürekli olarak geliştirdi. Epic Games, Fortnite’ın 6’ncı sezonunda oyuncularına craft (işçilik ve zanaat) özelliği sundu. Bu da alternatif evreni kullanıcıların kurgulayıp inşa edeceğini gösteriyor.

 

Metaverse; internetin, oyun dünyasının, modanın, sanatın, eğlencenin bilinmedik bir halini sunuyor. Belki de birden fazla paralel evren, birden fazla ayna dünya, birden fazla sanal gezegen olacak. Birbirine entegre metaverse’ler. Belki de, çoklu bir evren: multiverse…